מי יכול לחיות מקצבת זקנה?
בני הגיל השלישי זכאים לקבל מביטוח לאומי קצבת זקנה. ישנם קריטריונים שונים לקבלת הקצבה, המשפיעים על הסכום ועל תוספות שונות. לא רק לקשישים חשוב לדעת האם ניתן להתקיים מקצבה כזאת. זה חשוב לכולם, משום שכך ניתן לתכנן את החיסכון הפנסיוני. אם אתם סבורים שהקצבה הזאת מביטוח לאומי מאפשרת קיום בכבוד, שימו לב לעובדות הבאות.
כמה באמת שווה קצבת זקנה
על פי המוסד לביטוח לאומי, קצבת אזרח ותיק שמכונה בציבור הרחב בשם קצבת זקנה, משולמת על פי כמה קריטריונים. הקצבה תשולם למי ששילם ביטוח לאומי או היה זכאי לקצבאות ביטוח לאומי מתוקף חוק. בגיל פרישה, הזכאות לקבל את הקצבה מעוגנת בהתאם להכנסה ממקורות אחרים. רק בעלי הכנסות נמוכות יהיו זכאים לקבלה. החל מגיל שבעים, משלם ביטוח לאומי את הקצבה ללא קשר להכנסות ממקורות אחרים. אבל כמה באמת שווה הקצבה? נכון להיום, מדובר על 2398 ₪ לזוג או 1596 ₪ ליחיד. מעל גיל 80 גובה הקצבה עולה במעט. אך כפי שניתן להתרשם ביחס ליוקר המחירים בישראל, הקצבה לבדה לא מאפשרת קיום מינימלי (שלא לדבר על קיום בכבוד).
מה אפשר לעשות אם קצבת הזקנה לא מספיקה
כאשר מגיעים למסקנה שקצבת הזקנה לא יכולה להספיק לקיום מינימלי, אפשר לגזור כמה מסקנות:
- לא להסתמך על קצבת זקנה ולהקפיד לחסוך לפנסיה. דאגו לחיסכון שיאפשר לכם קיום בכבוד לאור תוחלת החיים הנוכחית בישראל.
- חשוב להקפיד על מיצוי זכויות, הן מול ביטוח לאומי והן מול גורמים אחרים. יתכן שאתם או קרובים שלכם זכאים לקצבאות נוספות או תגמולים יותר משמעותיים.
לבעלי בית או דירה, ניתן להצטרף למודל ירושה עצמית. זהו פתרון שמאפשר למכור את הדירה בשילוב הזכות להמשיך להתגורר בה או להשכיר אותה, למשך כל החיים.